Látnivalók

Látnivalók, Herend és a környékén fellehető nagyobb városok kulturális lehetőségei. Múzeumok, rendezvények a teljesség igénye nélkül.

Herend

A soproni születésű német anyanyelvű Stingl Vince 1826-ban alapította meg kőedénygyártó műhelyét Herenden, de hamarosan porcelán előállítására is alkalmas üzemet hozott létre. Az állandó tőkehiánnyal küszködő Stingl a legnagyobb hitelezőt, Fischer Mórt tőkéstársként vette maga mellé, majd 1839-ben végleg átadta Fischernek, aki nemzetközi hírű porcelángyárrá fejlesztette. 1843-ban országos versenyen nyert aranyérmet, majd 1845-ben Bécsben, 1951-ben Londonban szerzett kitüntetést. Látnivaló volt, hogy az olcsó cseh tömegáruval a Habsburg birodalom keretei között nem állhatja a versenyt, a művészi porcelán előállításával azonban hiányt pótol. Így kezdődik egy legenda…

Látnivalók Herenden:

 

Herendi Porcelántörténeti Múzeum
Herendi Porcelántörténeti Múzeum

 

Veszprémi látnivalók

Veszprém csendes, szemérmes város, figyelni kell rá. Sokat kell sétálni utcáin, terein, hogy megértsük sajátos lelkületét. Hallgatni kell a harangzúgást, figyelni kell a falait, épületeit. Veszprém dombjai és völgyei, boltívei és tornyai, a lejtős, szűk utcák és a tágas terek sok olyan titkot rejtenek, melyek felfedezésre várnak. Eltévedni nem lehet, mert a középpontban mindig ott a veszprémi vár…

 

Ernő a várvédő
Ernő a várvédő

 

Ajka

„Valamikor réges-régen óriások népesítették be a Kárpátok hegyláncainak erdőrengetegeit. Nagyon sokáig éltek ott, egyre többen lettek, ezért néhányan közülük felkerekedtek, hogy körülnézzenek a világban. Mentek hegyeken-völgyeken keresztül. Lábuk alatt recsegett a rengeteg erdő. Észre sem vették, hogy egyik társuk lemaradt tőlük. Ő is csak akkor kapott észbe, amikor már csak a nyomait láthatta világgá indult társainak. Futásnak eredt hát batyujával a hátán az óriás. Igen ám, de az egyik kiálló sziklában megbotlott, s teljes széltében-hosszában elterült. Batyuja továbbgurult, s ma is kiemelkedik a síkságból, a neve: Somló. Azt a helyet pedig, ahova estében az ajkát jól odaütötte, még ma is Ajkának nevezik.”

Ez látható ajkán:

 

Csingervölgyi gőzmozdony
Csingervölgyi gőzmozdony

 

Pápai látnivalók

Pápának nagy történelmi központja van, felújított régi polgárházakkal, kávézókkal és múzeumokkal, köztük a Kékfestő Múzeummal, amelyet egy egykori gyárból létesítettek, ahol egyedi módszerrel indigókékkel festett ruhákat és egyéb textíliákat gyártottak. A város termálfürdőiről is híres, különösen egy újonnan épült úszókomplexumról, az Esterházy család palotájáról, nagy római katolikus templomáról és a református középiskoláról. Ezenkívül egy nagy parkkal büszkélkedhet a városközpont közelében.

 

Pápa Esterházy Kastély
Pápa Esterházy Kastély