Bakonybél

Bakonybél

 

Bakonybél a Bakony szíve, ahol a lélek elcsendesül és megnyugszik. A bakonybéli bencés szerzetesek több, mint ezer évvel ezelőtt alapított monostora korábban a Bakonyon áthaladó zarándokok szálláshelyéül szolgált, napjainkban pedig a csendre és pihenésre vágyók kedvelt úti célja.

Bakonybél Bencés Monostor
Bakonybél Bencés Monostor

A Szent Mauríciusz Monostor hűvös kiállítótermébe és arborétumába a legmelegebb nyári napok elől is elmenekülhetünk, majd a kíváncsi látogatók a bencések által termesztett gyógynövények útját is követhetik a monostor kertjétől egészen a szárítópadlásig. Az önfejlesztés és a meditáció iránt érdeklődő vendégek számára pedig a monostor labirintusa nyújt alkalmas helyet az elcsendesedésre és az elmélkedésre.

Bakonybél labirintus

A Szent Mauríciusz Monostor nagyszerű állomása lehet egy bakonybéli kirándulásnak: a bencés szerzetesek monostorától ugyanis rövid sétával elérhető a Pannon Csillagda és természetesen nem szabad megfeledkezni a települést övező erdőben megbújó jobbnál jobb túrázóhelyekről sem.

Pannon Csillagda

Meglátogathatjuk például a Bakonybél határában található Borostyán-kút és kápolna környékét. A Borostyán-kő szikla, tövében három forrás fakad, melyet Szent-kútnak vagy Borostyán-kútnak neveznek. A mondák szerint a béli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is e hely közelében töltött remeteségben néhány évet.

Borostyán-kút Bakonybél
Borostyán-kút

Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a Bakony szívében található monostor alig húsz perc alatt megközelíthető Herendről is.

További kirándulás tippek a Túra hegyen – völgyön oldalon elérhetőek